Kirjojen kierrättämisen vaihtoehdot Suomessa

Kaikki lukijat tietävät, että kirja on parhaimmillaan, kun se on aito oikea fyysinen kirja. Kirjoja on kiva lukea, selailla, kannatella ja ne tekevät kodista kodin. Niiden kanssa vietetyt hetket ovat arvokkaita ja pysyvästi seurantapikseleiden sekä mainonnan ulottumattomissa.

Ongelmana kirjojen ostamisessa on kuitenkin, että niitä voi alkaa kertyä kotiin liikaa. Tämä on hyvin yleinen ongelma lukemista rakastavassa Suomessa.

Kun kirjoja on liikaa kotona ne voivat alkaa häiritä. Tällöin kirjojen omistajalla on tyypillisesti kaksi vaihtoehtoa:

  1. kirjojen kierrättäminen
  2. kirjojen heittäminen roskiin.

Monelle kirjojen heittäminen roskikseen tuntuu ikävältä ajatukselta ja sen vuoksi tässä kirjoituksessa käydään läpi kaikki tavat laittaa kirjat kiertämään Suomessa. Lisäksi esittelemme Selaamon, joka on kehitetty ratkaisemaan ihmisten kirjojen kierrätyksen vaikeudet.

Kierrätysvaihtoehdot.png

Kirjojen kierrätyksen suurin ongelma on, että ostaminen ja myyminen on jakautunut niin moneen eri paikkaan. Lisäksi monet näistä paikoista yksinkertaisesti toimivat huonosti kirjojen kierrättämisessä:

Mikä onkaan todennäköisyys sille, että satut kävelemään juuri sen kirjaston kierrätyshyllyn ohi, johon joku on juuri jättänyt sen sinun kauan etsimäsi teoksen? Suurin osa kirjaston kierrätyshyllyyn tuoduista kirjoista päätyykin harmillisesti roskikseen.

Entäs Facebook-kirpputorit? Facebook-kirpputoreja on loputtoman paljon. Alla olevassa kuvassa on listaus kirpputoreista, joissa kierrätetään kirjoja ja joissa Lauttasaaren alueella asuva henkilö voisi ostaa tai myydä kirjoja.
Facebook-kirpputorit-lauttasaari.png

Vaikka lista on melkoisen pitkä siitä puuttuu ainakin mm. “Lauttasaaren äidit MYY/OSTAA/VAIHTAA”. Sen lisäksi, että Facebook-kirpputoreja on lähes loputtomasti, niille ladattuja kirjoja ei voi löytää Facebookin hakukoneella. Kierrätys on siis hyvin hankalaa. Tehokkain tapa kierrättää kirjoja Facebookissa tapahtuukin itseasiassa näin: https://youtu.be/7SAQU7F7BUs?t=3m25s

Divarit ottavat vastaan vain ne kirjat, joita he uskovat saavansa kohtuullisen nopeasti myydyksi riittävän korkealla hinnalla. Kierrätyskeskus toimii samantyylisesti, mutta pienemmällä voitontavoittelulla. Saat siis vain pienen osan kirjoista eteenpäin, jos niitäkään.

Entäs sitten tori.fi ja muut geneeriset nettikirpputorit? Alustat, joita ei ole suunniteltu kirjojen kierrätykseen toimivat tuskallisen huonosti kirjojen kierrättämisessä. Harvoilla ihmisillä on aikaa laittaa kirjoja myyntiin, jos se vie kohtuuttomasti aikaa ja tuottaa paljon vaivaa.

Suomen ylivoimaisesti suurin kirjavalikoima ei ole kirjastoissa tai kirjakaupoissa, divareissa tai niissä kaikissa yhteensä. Suomen suurin
kirjavalikoima on tavallisten ihmisten kirjahyllyissä.

Tavallisten ihmisten kirjoille ei vain ole ollut aikaisemmin kanavaa tulla helposti löydettäviksi ja ostettaviksi. Selaamon myötä sellainen kanava on nyt vihdoin olemassa.

Alla olevassa kuvassa on vertailu kaikkien eri kirjankierrätysalustojen toiminnallisuuksista. Vain Selaamo on suunniteltu sataprosenttisesti kirjojen kierrätyksen helpottamiseksi.

Vertailu_final2ilmanpostia.png

Me olemme kehittäneet Selaamon, jotta ihmiset voisivat muuttaa oman kirjahyllynsä helposti minidivariksi. Haluaisimme rakentaa maailman, jossa kaikki kirjat olisivat löydettävissä helposti. Ihmisten ei tarvitsisi tuskailla ylitsepursuavien kirjahyllyjensä kanssa ja kirjat olisivat helposti kierrätettävissä omassa naapurustossa ja laajemminkin.

“Toisen romu on toisen aarre”. Tämä totuus pitää paikkansa varsinkin kirjoissa. Kannattaa siis antaa kirjoille mahdollisuus uuteen elämään kierrättämällä. Selaamolla se onnistuu huomattavan helposti ja voit samalla tutkailla naapureittesi kirjahyllyjä.

Katso tästä tarkempi esittely Selaamosta:

 
5
Kudos
 
5
Kudos